MDRRC II LITE CENTRALE v 1.0.5 NL.htm

Hoofdmenu DCC centrale DCC centrale DCC centrale DCC centrale DCC centrale DCC centrale DCC centrale DCC centrale DCC centrale DCC centrale

Large WebCounter Logo - Transparent Background

Hit Counter by Digits  

MDRRC // LITE - CENTRALE/font>

v 1.0.5.1 verschenen februari 2021

aangepast jui 2022

BESCHRIJVING

 

lite voor

lite achter 

Met het voortschrijden van de tijd is er weer verder geknutseld. Na het verschijnen van de Boosters in diverse uitvoeringen, de MDRRC I en MDRRC II centrale en de interface voor MDRRC II vond ik het tijd worden voor iets eenvoudigers in gebruik. Het grote nadeel van de diverse MDRRC varianten was dat er toch nog steeds iets van een interface en een aparte booster nodig was. Ondertussen zat ook Robert Evers niet stil, hij liet de MDRRC //-LITE het levenslicht zien. Dit is een goedkope variant van de MDRRC II centrale die toch een relatief dure STM module gebruikt, zeker wanneer je steeds aan het prutsen bent zoals ik en dan enkele van deze STM modules kapot hebt weten te krijgen.

Om de prijs te drukken is bij de LITE uitsluitend voorzien in wat strikt noodzakelijk is. Een processor en een paar LED’s. Als statusdisplay is uitsluitend voorzien in enkele LED’s die de bedrijfstoestand weergeven. Dat is alles. De LITE versie maakt gebruik van een goedkoop MAPLEMINI  processorbordje, welk al voor €3,00-€4,00 in China en op EBAY bestelbaar is. Robert heeft hiervoor ook een printplaatje voor ontworpen waarop alleen een voeding en een booster dienen aangesloten te worden. Hiermee heb ik enige tijd naar volle tevredenheid mee gereden, het ontbrekende display ten opzichte van de MDRRC II versie stoorde mij absoluut niet aangezien ik van ROCRAIL gebruik maak en hier in alle bedienelementen voorhanden zijn. Echter door gerommel met de nog steeds losse onderdelen wist ik ook de MAPLEMINI weer kapot te krijgen. Ik besloot dat ik moest gaan reduceren in het aantal losse printplaten.

Het idee voor de LITE CENTRALE was geboren.

Het resultaat is een printplaat van 10x11 cm waarop een LITE sturing en een LITE booster plaatsvinden.

Voor het LITE gedeelte bestaat het statusdisplay uit slechts twee LED’s en voor het booster gedeelte drie LED’s. De LITE sturing is gevormd door een (in de hardware) vereenvoudigde LITE centrale van Robert en een vermagerde booster 9.4. Echter de specificaties zijn beslist niet LITE! Zie het volgende lijstje:

 

MDRRC // LITE-CENTRALE met display schermpje

Toen ik mijn ontwerp klaar had en de printplaten besteld en gearriveerd waren stelde ik mijn eerste opbouw aan Robert voor. Hij vond dit geen gek idee wat er ontstaan was maar deelde mij mee dat hij al weer een stapje verder gegaan was. Het ontbrekende display vond hij toch een manco. Hij had ondertussen vergevorderde ontwikkelingen om toch weer een simpel 128x128 pixel displaytje als status display te gebruiken in plaats van de LED’s. Hiervoor moesten echter diverse aansluitingen van de MAPLEMINI verhuizen om dit voor elkaar te krijgen. Hierdoor zouden zijn voorraad printplaten en mijn printplaten echter in een klap onbruikbaar worden. Nadat ik hem het voorstel deed om een adapterprintje te ontwerpen en te laten produceren vond hij dit wel een goed idee omdat hiermee op de bestaande printplaten zowel de eenvoudige uitvoering met alleen LED’s als ook de uitgebreidere uitvoering met display kon worden gebouwd. De display aansluiting is hierbij dan ook op de adapterprint aangebracht

De specificaties worden hierdoor naar wens uitgebreid met:

lite1 lite2  lite3
LITE CENTRALE met adapter Display aansluiting op adapter China-booster aansluiting (L298N driver board)

Aangezien het nog al een complex geheel geworden is op de printplaat heb ik nog enkele kleine aanpassingen moeten maken op deze serie printplaten v 1.0.4, echter dat is zo gering dat het voor iedereen te doen is (3 draadbrugjes). De aanpassing is in de tekeningenmap duidelijk beschreven. Bij de volgende serie printplaten zal ik de foutjes weg werken.

De China Booster

Deze extra "booster" (zoek op L298N bij bijvoorbeeld aliexpress) is een prima uitbreiding voor het aansturen van alle mogelijke accessoires zoals bijvoorbeels wissels. De rijspanning wordt hierdoor niet beïnvloed wanneer er eens wat extra vermogen door de accessoires gevraagd wordt.  Het is dan wel belangrijk een separate voerding te gebruiken voor deze booster. De voedingsspanning is dan aan te sluiten tussen chinabooster GND en chinabooster 12v. Alle jumpers dienen verwijderd te worden.

 De adapteruitbreiding

In onderstaand overzicht is het verschil van de aansluitingen van de MAPLEMINI voor de twee verschillende versies duidelijk te zien. Linker tabel geeft de versie ZONDER display maar met aangesloten status LED’s.

De rechter tabel geeft de aansluitingen van de MAPLEMINI met adapter weer en met aangesloten display waarbij de LED’s geen functie meer hebben en dus niet gemonteerd hoeven worden.


lite4

software

Voor beide uitvoeringen is er slechts een software versie. Voor de juiste configuratie dien je in het CONFIG menu een keuze te maken door simpelweg het display aan of uit te zetten . Voor de actuele versie dien je altijd de homepage van Robert te raadplegen.

Verder

Mocht er interesse zijn voor een printplaat, ik heb nog enkele exemplaren liggen. Mail me bij interesse hiervoor.

Actuele Printplaten V1.0.5.1 worden binnenkort geleverd.

Documenten Download

Hoofdmenu