S88NL.html

Hoofdmenu

Large WebCounter Logo - Transparent Background

Hit Counter by Digits  

Bezetmelder Bezetmelder Bezetmelder Bezetmelder Bezetmelder Bezetmelder Bezetmelder Bezetmelder Bezetmelder Bezetmelder

S88 S88n  S88 S88n  S88 S88n  S88 S88n  S88 S88n  S88 S88n  S88 S88n  S88 S88n  S88 S88n  S88 S88n

S88 Terugmelder met Bezetmelder

(stroommeting)

 

S88

Inleiding

S88 terugmeldereenheid / printplaat

Deze S88 terugmelder is een interface tussen de hardware van de MDRRC // lite centrale en de sensoren / melders.

U kunt zich voorstellen dat er bij een uitgebreid spoorwegnet zeer vele meetpunten moeten zijn om een goed treinverkeer mogelijk te maken. Momenteel zijn er bijvoorbeeld op mijn baan ca. 80 meldpunten actief. Om deze meldpunten allemaal aan de MDRRC // lite centrale te aansluiten wordt dus gebruik gemaakt van de S88 melder-bus. Op een S88 meldereenheid kunnen 16 melder worden aangesloten. Dit betekent dus dat er voor 80 meldpunten 80 / 16 = 5 meldereenheden noodzakelijk zijn. Deze losse meldereenheden worden dan met elkaar verbonden door de zogenaamde S88 bus. De meldereenheden hebben allemaal een ingangsbus en een uitgangsbus, waarmee deze melders achter elkaar worden aangesloten door middel van bij voorkeur netwekkabels. Vanaf de uitgang van de eerste meldereenheid is een verbinding naar de MDRRC // lite centrale, waardoor de bekabeling tussen de diverse hardware zeer beperkt kan blijven.

De ontwikkeling van de S88 bus is reeds vele jaren geleden gedaan door Märklin. Aangezien de hiervoor gebruikte hardware relatief simpel en goedkoop  na te bouwen is, werd hier geen eigen ontwikkeling gedaan maar van bestaande ontwerpen gebruik gemaakt. In de nu bestaande hardware zijn slechts kleine aanpassingen gedaan. Het kant en klaar betrekken is echter zeer duur en dus  is de eigen fantasie weer aan het werk gezet. De gedachte was dat er een printplaat voor de terugmeldeenheid moet worden ontwikkeld met 16 melderingangen voor stroommeting en een S88 bussysteem. Dit heeft geresulteerd in een zeer goed werkend ontwerp welk ook goed reproduceerbaar is gebleken. Op het ontwerp is rekening gehouden met diverse scenario.

Zo is het mogelijk om nog steeds gebruik te maken van de ooit door Märklin ontwikkelde 6 polige bus, welke zo als bekend  wel relatief storingsgevoelig is.

Vooral is er nadruk gelegd op de doorvoering van de nieuwere S88N verbinding die met netwerkkabels werkt en nagenoeg geen storingen oppikt van externe storingsbronnen. Ik heb hier zeer goede ervaringen mee opgedaan.

Verder is het mogelijk om de ontwikkelde meldereenheden in het midden te scheiden door middel van een zaag om zodoende 2 x 8 meldpunten op diverse plekken  te kunnen aanbrengen. Ook deze verkleinde meldereenheden kunnen weer door de zelfde 6 polige bus of de S88N verbonden worden en willekeurig ergens in de S88 terugmelderbus worden opgenomen. Er moeten alleen de betreffende connectors gemonteerd worden.

Tenslotte is er nog de mogelijk om alle terugmeldeenheden door middel van draad / soldeerbruggen met elkaar te verbinden wanneer deze alle naast elkaar op een centrale plek worden bevestigd.

Voor de aansluitingen van de melders (rail of i.d.) kan worden gekozen voor schroefklemmen (met 5mm steek) of zoals in mijn geval voor 1 mm soldeerpennen waar op afneembare stekkers geprikt worden, wel zo handig bij het storing zoeken of uitwisselen van de printplaten. Aan u de keuze.

Het ontwerp is weer zodanig opgezet dat alles op een printplaat van 100 x 100 mm past wat voor vele PCB fabrikanten een standaard maat is en daardoor gunstig geproduceerd kan worden.

Momenteel heb ik nog enkele printplaten  op voorraad, maar bij interesse (Stuur me een mail) zal ik weer een serie laten produceren.Documenten Download

Hoofdmenu