ServoPointerNL.html

Hoofdmenu  servo decoder  servo decoder  servo decoder  servo decoder  servo decoder  servo decoder  servo decoder  servo decoder  servo decoder  servo decoder  servo decoder 

Large WebCounter Logo - Transparent Background

Hit Counter by Digits  

Servo Universele DECODER DCC
Beschrijving aangepast 28-07-2023

 

Foto1 Pointerdecoder

 

Inleiding

Nadat ik reeds een eigen ontwerp voor gelijkstroom wissel motoren had gemaakt met daarbij DCC decoders die prima voldeden in een tijd
dat er nog nauwelijks SERVO motoren werden ingezet, werd ook de eerste DCC 4-voudige servo decoder gebouwd voor een kennis.
Een ontwerp dat oorspronkelijk van de site van PACO kwam. Ook was hier de SERVOPOINT decoder decoder te vinden.
Op deze laatste is dit ontwerp gebaseerd.

Deze decoder heeft de volgende mogelijkheden:

Na enig experimenteren werd de schakeling nog eenvoudiger dan het oorspronkelijke schema van PACO.
Ook heb ik hiervoor een printplaat ontworpen van 10x10 cm waarop zich vier decoders met bijbehorende relais zich bevinden.
De printplaat is zodanig opgezet dat deze heel eenvoudig met een zaag in 1, 2, 3 of 4-voudige decoder veranderd kan worden.
Gewoon wel / niet doorzagen op de dikke lijnen. ( zie foto dekblad).

Jumpers 1-2 en 6-5 zetten (A), om het (digitaal)signaal (polarisering) aan het hartstuk om te wisselen. (in geval van kortsluiting bij wissel schakelen) Jumpers 2-3 en 5-4 (B) zetten.
In dit geval wordt in de regel niet automatisch met blokbedrijf gereden maar alleen met digitale handregelaars, bijvoorbeeld de multimaus, WMC of XMC.
De DCC spanning wordt NIET uit een blok genomen maar direct van de booster, welke op K1 is aangesloten. Deze normale DCC rijspanning kan via JP3 geschakeld worden om als hartstukspanning gebruikt te worden. JP2 klem 2 komt aan het hartstuk van de wissel. Je dient wel op de juiste polarisering met JP3 te letten. (Zie aansluitvoorbeelden).

Bij automatisch rijden is het niet verstandig om wissels in een blok op te nemen maar dient men deze van DCC spanning te voorzien die direct van de booster komt.
De DCC spanning wordt dus niet uit een blok genomen maar direct van de booster, welke op K1 is aangesloten. Deze normale DCC rijspanning kan via JP3 geschakeld
worden om als hartstukspanning gebruikt te worden. JP2 klem 2 komt aan het hartstuk van de wissel. Je dient wel op de juiste polarisering met JP3 te letten. (Zie aansluitvoorbeelden).

Soms ontkom je er niet aan en dus in dit geval is een wissel wel in een blok opgenomen.
De DCC blokspanning wordt direct (via een bezetmelder) aan JP2 klem 1 en 3 aangesloten. De DCC spanning voor de voeding komt van de booster via K2. De juiste polariteit aan het hartstuk wordt bepaald door hoe de DCC spanning aan JP2 klem 1 en 3 wordt aangesloten. Is de polariteit verkeerd dan de aansluitdraden aan deze klemmen verwisselen. JP2 klem 2 komt aan het hartstuk van de wissel.
In dit geval GEEN Jumpers zetten!

Zonder het bistabiele relais is deze decoder ook prima te gebruiken als normale servo decoder. JP3 en JP2 hoeven in dit geval natuurlijk ook niet gemonteerd te worden. Aan te bevelen bij wissels zonder schakelbaar hartstuk.
Zo heb ik deze decoder zonder de relais als normale servodecoder bijvoorbeeld ingezet als aandrijving voor servomotoren die de poorten van de locloods bedienen en voor enkele ontkoppelaars die tussen de rail zijn ingebouwd.

 

Aansluitvoorbeeld D
Links zijn de twee servomotoren voor de poortaandrijving, rechts de decoders zonder relais. 
Bij deze twee decoders is natuurlijk slechts één voedingsgedeelte (NIET gedeelde print) gemonteerd.
servo

Servodecoder met terugmelding (E)

Je kunt de relaisuitgang gebruiken om een lampje of led op je tableau te schakelen als terugmelding. In dit geval is een hartstuk schakelen niet mogelijk omdat het relaiscontakt natuurlijk al in gebruik is. Ook is dit handig wanneer je de toestand van een schakeling die je niet goed kunt zien via bijvoorbeeld een of twee LEDs wilt bewaken. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan een ontkoppelaar die buiten het zicht ligt.

Functiedecoder met potentiaalvrije relaisuitgang (F)

De decoder is nu een functiedecoder zonder servosturing maar met een potentiaalvrij wisselcontakt. Dit contakt is naar eigen fantasie te gebruiken om diverse zaken te schakelen. Het relais onthoudt de laatste geschakelde toestand, ook na spanningsafschakeling. In het voorbeeld twee leds.

De verschillende decoderuitvoeringen met de aanduidingen A, B, C, D, E en F worden uitrgebreid beschreven in het download document.

Opbouw

Per printplaat is slechts één voedingsgedeelte nodig. Worden dus vier decoders per printplaat opgebouwd hoeft de voeding dus maar een keer gemonteerd te worden (zie dekblad foto).
Alle noodzakelijke verbindingen zijn reeds op de print aanwezig. Per voedingsgedeelte op een printplaat moet B1, C1, IC1 en C2 slechts een keer gemonteerd worden.
Ook is het mogelijk meerdere printplaten aan elkaar te koppelen door middel van soldeerverbindingen op de achterzijde van de printplaat.
Ook in dat geval is er slechts een voedingsgedeelte nodig omdat de DCC, +5v, en min met de solderingen worden doorgelust.
De betreffende (DCC) doorlusverbindingen zitten helemaal boven en (+5v en min) helemaal beneden . Het is wel aan te raden op de doorverbindingen een stukje montagedraad te solderen in verband met
de stabiliteit wanneer meerdere printen naast elkaar gemonteerd worden.

 

 

 

Het circuit is heel simpel, omdat het alleen een PIC12F629 en een paar verdere componenten gebruikt worden. De spanning wordt direct van het DCC signaal betrokken.
Dit is geen enkel probleem omdat er slechts zeer kortstondig een stroom van enige betekenis wordt verbruikt. De bistabiele relais vragen slechts een stroom van enkele mA gedurende een fractie van een seconde. Tevens wordt kort de stroom voor de SERVO motor verbruikt.

De gebruikte PIC processor onthoudt de laatste stand van de wissel na het wegvallen van de voedingsspanning evenals het bi-stabiele relais waardoor de polarisering van het hartstuk niet in gevaar komt. Het relais schakelt aan het einde van de SERVO beweging. De DCC spanning kan simpel van de eerste decoder naar de volgende doorgelust worden omdat er twee DCC aansluitingen op iedere decoder aanwezig zijn, links en rechts.(K1 en K2).
De aansluiting voor de SERVO motor (JP1) zit naast de drievoudige schroefklem (JP2) met de pin voor het datasignaal aan de bovenzijde (oranje draad van SERVO).

Een uitgebreidere beschrijving met aansluitvoorbeelden is te vinden onder Documenten Download


Bediening en programmering

Om deze SERVO-decoder te programmeren naar je eigen wensen , vindt je een beschrijving in de documentmap.


Tebel programmering

Te Monteren onderdelen   Servodecoder met alleen geschakeld DCC signaal aan het hartstuk, handmatig rijden (bijv alleen met multmaus). (A B ) Servodecoder met geschakelde DCC spanning uit het blok (C)   Alleen servodecoder zonder aanvullende functies (D) Servodecoder met terugmelding (E) Functiedecoder met potentiaalvrije relaisuitgang (F)
IC1 7805 (per NIET gedeeldeprint 1x)   x x x x x
IC2 12F629   x x x x x
JP1 Servoaansluiting   x x x x -
JP2 Hartstuk   x x - x x
JP3 DCC keuze   x - - - -
k1 DCC in   x x x x x
k2 DCC uit   x/- x/- x/- x/- x/-
LD1 LED   x x x x x
r1 22K   x x x x x
r2 22K   x x x x x
r3 560 ohm   x x x x x
Re1 bipolair relais   x x - x x
B1 B80C1500 (per NIET gedeeldeprint 1x)   x x x x x
C1 220u (per NIET gedeeldeprint 1x)   x x x x x
C2 100n (per NIET gedeeldeprint 1x)   x x x x x
C3 100n   x x x x x
d1 1n4148   x x - x x
d2 1n4148   x x - x x
PB1 Druktoets   x x x x x


Voor een uitgebreide beschrijving dien je op de knop Documenten Download te drukken. Hier zijn alle benodigde bestande opgeslagen.

Mocht je interesse hebben in printplaten? Ik heb er nog enkele op voorraad. Stuur dan een berichtje via het hoofdmenu.
Documenten Download

Hoofdmenu