WMC NL.htm  

Hoofdmenu   xpress handbediening multimaus xpress handbediening multimaus xpress handbediening multimaus xpress handbediening multimaus xpress handbediening multimaus
xpress handbediening multimaus xpress handbediening multimaus xpress handbediening multimaus xpress handbediening multimaus xpress handbediening multimaus xpress handbediening multimaus
Large WebCounter Logo - Transparent Background
Hit Counter by Digits

XMC

draadgebonden handbediening voor XPRESSNET

 

xmc 

XMC XM


Inleiding

Met enkele goedkope componenten kan een eenvoudige handbediening voor aansluiting aan de XPRESSNET bus gemaakt worden.

Deze heeft wel iets van de veel duurdere ROCO Multimaus en kan dan ook parallel hier aan gebruikt worden.

Deze is geschikt voor:

 

Nadat ik de MDRRC II centrale van Robert Everts  met succes had nagebouwd kon ik gaan experimenteren met de diverse mogelijkheden die deze centrale bood.  Zo werd al eerder de Z21 netwerkverbinding ingericht om met mijn android tablet mijn locs en de wissels te bedienen. Intussen was Robert al weer een stap verder en had hij een zelfbouw handregelaar, de WMC (Wireless Mouse Control) gebouwd. En dit alles met een paar goedkope onderdelen die kant en klaar op internet verkrijgbaar zijn. De prijs voor alle onderdelen inclusief een mooi kastje bedragen ca. €15,00.

Nadat ik ook de MDRRC LITE Centrale klaar had wilde ik ook weten hoe de XMC (Xpressnet Mouse Control) zou funktioneren, omdat een handbediening voor mijn tweede MDRRC LITE Centrale die ook op mijn werktafel staat als testcentrale, wel handig zou zijn. Ook hiervoor is de prijs zeer bescheiden. Voor ca. €15,00 inclusief kastje moet het na te bouwen zijn.

 

Deze XMC kent de volgende mogelijkheden:

  • Rijsnelheid, richting en functies van locomotieven.

  • Wissels instellen (accessoire-decoders).

  • Programmeren CV's van locdecoders (Programmeerrail en POM)

  • Toevoegen en verwijderen locs 

Voor de actuele mogelijkheden en softwareversie dien je echter altijd de homepage van Robert Evers te raadplegen!

De Hardware

Het enige wat aan hardware nodig is, ziin de volgende onderdelen

 lcd  draaidruk mini 
 Een Display. Het display is een 128 * 128 pixel ST7735 LCD-scherm.   Een draai-druk schakelaar.    Maple Mini  CKS32F103CBT6
     
taster  at24  Max485 
 Mini toetsen naar keuze 7 of 9 stuks  AT24C256  MAX485
     
R  RJ11  PCB 
 Enkele weerstanden  RJ11 aansluitbus  Eventueel een printplaat of gaatjesprint
     

En verder nog wat klein spul zo als  schroefjes, draad en een kastje.

Nadat ik de MAPLE MINI geprogrammeerd had  en alles met elkaar verbonden volgens het schema, kwam  het grote ogenblik. Wat gebeurt er na het inschakelen.... Precies volgens verwachting lichtte het display op. Tot zo ver dus alles OK.

Ik heb de handbediening opgebouwd op een printplaat van Robert Evers met gedeeltelijk losse bedrading omdat de printplaat met display volgens het ontwerp van Robert niet in het bij mij voorhanden zijnde  kastje paste. De druktoetsjes heb ik met een lijmpistool in het front bevestigd, evenals de draai-druk schakelaar en het display.

De voeding wordt betrokken uit de centrale via de aansluitkabel

kastje 

Hoe te gebruiken.

Sluit de XMC met een 4 adrige telefoon kabel aan op de XPRESSNET aansluiting van je centrale. Schakel de centrale in en wacht tot het scherm oplicht. Kort hierna kun je met de 1/0 toets inschakelen en bedienen.

Hoe de handbediening verder gebruikt wordt is na te lezen in de XMC gebruiksaanwijzing die ik voor mijn persoonlijk gebruik geschreven heb.

Wanneer je de bovenstaande foto's ziet valt op dat er twee (groene) PB toetsen zijn. In feite zijn het er zelfs drie! Ik vond het namelijk wel handig om in plaats van de druktoets in de draaischakelaar ook nog twee normale toetsen ter beschikking te hebben bij zowel links als rechtshandige bediening omdat sommige functies draaien en gelijktijdig drukken vereisen. Vandaar de keuze uit 7 of 9 toetsen. Zie ook het schema.

Voor alle actuele functies zul je de site van Robert moeten bezoeken en de actuele (engelstalige) beschrijving moeten lezen .

Documenten Download


 Hoofdmenu