schakeldec 2020-NL.htm    DCC decoder  functiedecoder DCC decoder  functiedecoder DCC decoder  functiedecoder DCC decoder  functiedecoder DCC decoder  functiedecoder DCC decoder  functiedecoder

Hoofdmenu   DCC decoder  functiedecoder DCC decoder  functiedecoder DCC decoder  functiedecoder DCC decoder  functiedecoder DCC decoder  functiedecoder

Large WebCounter Logo - Transparent Background

Hit Counter by Digits

drie schema's, één printplaatontwerp

De hier beschreven schakeldecoder is een decoder die voor vele verschillende doelen gebruikt kan worden.  Dit is mogelijk door de gebruikte PIC processor met verschillende software te programmeren. De software is allemaal te vinden op de homepage van de ontwikkelaar van het originele ontwerp, Sven Brandt, evenals de exacte beschrijving van de diverse programma's. Mijn inbreng in deze decoder beperkt zich dan ook tot het ontwikkelen van een eigen reeks printplaten en enkele kleine wijziging in het oorspronkelijke ontwerp. Voor de drie verschillende ontwerpen is slechts één printplaat ontworpen, waar door verschillend te bestukken, de gewenste decoder opgebouwd kan worden. De in de verschillende schema's genoemde onderdelen zijn op de bedrukking van de printplaat terug te vinden. De onderstaande foto's maken ook een en ander duidelijk

Het interessante van dit ontwerp is de universele opzet en de lage prijs. De kostprijs  was op 30-12-2020 minder dan € 6,00 iclusief de printplaat (kosten €2,50).

Het  oorspronkelijke ontwerp van Sven Brandt is ontwikkeld om te worden opgebouwd in SMD techniek. Aangezien ik deze decoder niet onder de rails wil monteren, zoals in zijn ontwerp,  is een opbouw met normale onderdelen wat handiger, ook al wordt het geheel nu iets groter. Echter 50x50mm is nog steeds niet echt groot te noemen voor een dubbele functie decoder.

Als PIC programmer gebruik ik tegenwoordig een PICKIT 3 clone van chinese makelij (met PIC adapter ca. €11,00). Deze werkt samen met MPLAB IPE v4.00 (gratis te downloaden) uitstekend en is ook betrouwbaar.

 

LED decoder
Decoder 4x 1,5A Decoder 3x 1A, 1x 500mA Decoder voor LED

De wijziging ten opzichte van het originele ontwerp bestaat hierin dat met deze print een mogelijkheid geschapen is om en keuze te maken uit drie verschillende uitgangen waarmee verschillende decoder-uitgangsstromen mogelijk zijn. Deze drie verschillen zijn in onderstaand schema te zien.

Het bovenste schema:    Per uitgang aan x2 en x3 kan bijvoorbeeld een wisselspoel aangesloten worden die een maximale stroom van 1,5A verbruikt. Er kan een wissel met twee spoelen aan x2 en een wissel aan x3 aangesloten worden met in totaal dus vier spoelen. Dit kunnen natuurlijk ook andere verbruikers zijn zoals relais of verlichting. Door een juiste keuze te maken uit de software die in de PIC geprogrammeerd wordt, is de functie van de decoder ook aangepast. Rechts naast het decoderschema staat een voorbeeld van aansluitingen met relais en LED's. Je dient er rekening mee te houden dat de com aansluiting voor deze uitvoering gepaard gaat met een soldeerbrugje tussen soldeerpad b en c. Hiermee wordt de gelijkgerichte positive  DCC (+) spanning naar de com aansluitingen gebracht en worden negative spanningen aan de uitgangen geschakeld. De totale maximale stroom voor alle vier uitgangen samen mag nooit meer dan 1,5A bedragen omdat de gelijkrichter niet meer aan kan. Meer informatie in de documentenmap.

Het tweede schema:    Per uitgang aan x2 en x3 kan bijvoorbeeld een wisselspoel aangesloten worden die een maximale stroom van 1A verbruikt. De uitgang Wisselspoel 2 van x3 is beperkt tot 500mA, wat in zeer veel toepassingen ruim voldoende zal zijn (LED verlichting bijvoorbeeld). Er kan net als bovenstaand een wissel met twee spoelen aan x2 en een wissel aan x3 aangesloten worden met in totaal dus vier spoelen. Dit kunnen natuurlijk ook andere verbruikers zijn zoals relais of verlichting. Door een juiste keuze te maken uit de software die in de PIC geprogrammeerd wordt, is de functie van de decoder ook aangepast. Rechts naast het decoderschema staat een voorbeeld van aansluitingen met relais en LED's. Je dient er rekening mee te houden dat de com aansluiting voor deze uitvoering gepaard gaat met een soldeerbrugje tussen soldeerpad b en c. Hiermee wordt de gelijkgerichte positive  DCC (+) spanning naar de com aansluitingen gebracht en worden negative spanningen aan de uitgangen geschakeld. De totale maximale stroom voor alle vier uitgangen samen mag nooit meer dan 1,5A bedragen omdat de gelijkrichter niet meer aan kan. Meer informatie in de documentenmap.

Het onderste schema:    Dit is de spaarversie, geschikt voor LED's. Aan uitgang  x2 en x3 kan alleen een LED aangesloten worden. Er kan bijvoorbeeld een sein worden aangesloten zonder nog extra serie-weerstanden te monteren omdat deze reeds op de printplaat aanwezig zijn.  Door een juiste keuze te maken uit de software die in de PIC geprogrammeerd wordt, is de functie van de decoder ook aangepast. Rechts naast het decoderschema staat een voorbeeld van aansluitingen met LED's. Je dient er rekening mee te houden dat de com aansluiting voor deze uitvoering gepaard gaat met een soldeerbrugje tussen soldeerpad b en a. Hiermee wordt de (GND)  van de decoder, in tegenstelling tot beide bovengenoemde decoders,  naar de com aansluitingen gebracht en worden positieve spanningen van de processoruitgangen via serieweerstanden aan de uitgangen geschakeld. De totale maximale stroom voor alle vier uitgangen wordt door de serieweerstande automatisch beperkt tot een voor LED's acceptabele waarde. Zelfs weerstanden van 1K gaven nog een goed beeld (R3, R4, R5, R6). In dit geval dienen de leds een gemeenschappelijke GND aansluiting te hebben. Deze uitvoering is bij mij in bedrijf om de seinen naast het spoor te schakelen. Meer informatie in de documentenmap.

Op de site van Sven Brandt zijn nog vele andere interessante projecten te vinden wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met het bouwen van hardware (DCC en MM).

 

Hier enkele voorbeelden van de mogelijkheden van deze decoder.

2 wissels                            2x Wisseldecoder. De spoelen worden met een impuls van 200ms bekrachtigd (instelbaar). DCC en Motorola. 2 adressen

Sein 2x2                             2x Twee begrips lichtsignaal , duits.  DCC en Motorola. 2 adressen

4x schakeldecoder           4 x constante spanning aan uitgang. DCC en Motorola. 4 adressen (bijvoorbeeld verlichting)

3 weg-wissel                     1x Driewegwissel. DCC en Motorola. 3 adressen

1x Spoor 1 wissel             1x spoor 1 wissel. 1 adres1

De benodigde software is ook via deze link te vinden, mogelijk is hier een actuelere versie te vinden.

Meer informatie en software in de Documenten Download map.

Ook de oude printplaat die zelf gefabriceerd is middels belichten, ontwikkelen en etsen is beschikbaar in de map Documenten oude printplaat map. Hiervoor geen support meer.

Wanneer er interesse bestaat voor kant en klare printplaten, a.u.b. melden via www.paulspage.nl

 

Documenten Download

Documenten oude printplaat

Hoofdmenu